Poker – världens största kortspel

Poker är utan tvekan ett av de mest kända spelen i världen och det finns inget som kan mäta sig med det när man talar specifikt om kortspel. En av de största anledningarna till att poker lyckades nå sådana höjder är utan tvekan internet.

Populariteten av poker har gått upp och ned genom historien, men ända sedan spelet först började dyka upp har det alltid funnits människor som spenderat stor del av sin tid med det. Inget kan dock liknas vid den stora pokerboomen som skedde i början av 2000-talet.

Ett tydligt sätt att illustrera detta är genom att titta på statistiken över World Series of Poker, världsmästerskapet i poker. Det började redan 1970 och hade då endast 7 deltagare. Detta steg allt eftersom men det största hoppet som gjordes från ett år till nästa var 2003-04 då antalet deltagare helt plötsligt tredubblades.

En stor anledning till detta var vinnaren av huvudeventet i världsmästerskapet, Chris Moneymaker, som hade kvalificerat sig till eventet genom att spela online. Många insåg möjligheterna med onlinepoker efter denna händelse och folk formligen flockades till spelet på alla håll och kanter.

Många får säkert en eller flera bilder som flashar till framför ögonen när man nämner ordet poker. Kanske är det synen av ett fyrtal i ess, ett rum med dunkel belysning där en handfull personer sitter och spelar kring ett bord, eller kanske det är några av de välkända pokerprofilerna som Phil Ivey, Daniel Negreanu, Doyle Brunson eller Phil Hellmuth Jr som först dyker upp. Poker är ett spel och en sport med många ansikten, somliga metaforiska och andra bokstavliga. Men vad det än må vara man först kopplar till poker har nog de flesta sitt sätt att se på det.