Tips kring privatekonomi

Är det något vi alla spenderar tid att tänka på så är det nog pengar. Somliga av oss kanske lite för mycket och andra kanske lite för litet. Beroende på hur ens ekonomi faktiskt ser ut kan det vara bra att samla på sig lite tips kring privatekonomi och hur man bäst hanterar den.

Ett väldigt bra citat att börja med kommer från en privatekonom på Swedbank, Arturo Arques. Han menar att privat ekonomi är ”20 procent planering och 80 procent disciplin.” Saknar man därför disciplin spelar det väldigt liten roll hur bra man är på att planera, pengarna kommer mest troligt gå åt ändå. Planeringen är något man kan få hjälp med online, men disciplinen är något man måste finna inom sig själv.

Alla behöver en buffert

Att leva från månad till månad gör det svårt att hantera oförutsägbara utgifter. Man ska alltid sträva efter att ha lite pengar över varje månad som kan läggas i en buffert. Får man helt plötsligt en stor tandläkarräkning, om kylskåpet skulle gå sönder eller man får en långvarig sjukdom som förhindrar en från att arbeta, kommer man behöva lite extra pengar för att ställa allt till rätta igen. Man brukar ofta tala om två månadslöner efter skatt, men man kan även räkna på detta utifrån sina egna förutsättningar.

Se över sparandet

En buffert kan absolut vara en del av sparandet, och för många är detta nödvändigt för att kunna ha ett sparande överhuvudtaget. Det är dock alltid värt att undersöka de mest effektiva sätten att spara och verkligen överväga risk och belöning. Till exempel kan man ta och kolla upp vad som egentligen ger högsta sparräntan.

Undvik lån i största möjliga utsträckning

Få kan undvika att ta lån överhuvudtaget. De flesta av oss kommer nog ha lån på grund av saker som studier, bostad och bil. Studielån är sällan ett stort problem då de justeras efter hur mycket man faktiskt kan betala. Bostadslån och billån är också hanterbara då de är kopplade till saker med ett tydligt värde och kan på så sätt erbjudas med relativt bra ränta. Andra former av lån kan dock skapa större problem, speciellt när det inte finns någon säkerhet som banken kan se sig få om låntagaren inte har möjlighet att betala tillbaka.