Bygga egen dator

Konsten att bygga en egen pc är något som inte alltid är lätt. Det gäller att sätta upp en budget först, hur mycket får datorn kosta samt att man behöver se över vad man har för behov. Behöver du den bara för att skriva dokument och göra bankärenden eller är du efter en riktigt grym Gaming dator. Du kanske har behovet att utföra videoredigering.

När du kommit fram till vad du har för behov så är det att börja leta delar. Det finns olika webbsajter som kan hjälpa till med detta. Vi har Komplett.se och Dell.se. Komplett erbjuder ett smidigt och enkelt sätt att bygga en dator. De beskriver först en dator och vad den har att erbjuda samt en bild på hur den ser ut. När du valt så går du sedan till en sida som låter dig ändra delarna efter ditt behov. Dell erbjuder ett liknande system men kan behöva att man har mer teknisk kunskap för att urskilja skillnaden mellan olika produkter.

Välj rätt för din prisklass, detta är inte alltid lätt då man kanske inte har kunskapen. Exempelvis så är det skillnad på vad en videoredigeringsdator och en gamingdator. Samtidigt så är dessa fruktansvärt lika varandra. Båda har kraftiga processorer, grafikkort, stora lagringsutrymmen, mycket RAM minne och troligast SSD hårddiskar. Dessa saker är inte nödvändiga för dig som behöver en kontorsdator för att skriva dokument. Då räcker det oftast med enklare saker. Hur stor är skillnaden då. En speldator behöver ca 8Gb RAM, 1-2Tb av hårdiskutrymme, gärna en 256 eller 512Gb stor SSD hårddisk. Ett nyare grafikkort som till exempel Nvidia GeForce Titan eller GTX Titan serien samt en Intel i7 processor. En kontorsdator skulle inte behöva allt detta utan det räcker nog med en SSD hårddisk på 512Gb, 2-4Gb RAM, Intel i3-i5 processor och ett gammalt grafikkort som Nvidia GTX 550 serien.

Priset går dock snabbt upp så man får tänka efter. En kontorsdator kan gå på så lite som 2000kr medans en kraftig speldator eller videoredigering går på 20-40000kr. Utöver att kostnaden ökar så förändras till och med vilken skärm du vill ha. För de flesta duger i stort sett vilken skärm som helst. Däremot speldatorer kan behöva en skärm som uppdaterar det som händer på skärmen snabbare. Medans videoredigerare kanske vill ha en 4K skärm.