Att köpa mat online

Redan under IT-bubblan i början av nittiotalet försökte vissa företag med internetförsäljning av mat. De flesta företagen så som amerikanska Webvan och HomeGrocer gick under i kraschen men efter det började allt fler företag erbjuda lösningar. Idag är möjligheterna många!

Pizza

I Sverige var en av de första riktigt stora revolutionerna av matbeställningar online Onlinepizza, sajten som enkelt lät dig beställa pizza från datorn eller mobilen. Idag låter de dig beställa direkt från 1297 pizzerior spridda över 200 orter runt om i Sverige.

Postkakan

En äldre spelare från Sverige är Postkakan. Idén kom redan i slutet av nittiotalet när posten utlyste en tävling med målet att hitta en kaka som gick att skicka via posten. Bo Sundström i Husum utanför Örnsköldsvik bidrog med det vinnande bidraget och på den vägen var det. Inte allt för många år efter det började kakorna säljas via webben som nu gjorde det möjligt att skicka en kaka eller tårta direkt i brevlådan till någon som man bryr sig om. Idag erbjuder de fler kakor samt möjligheten att skicka med ett meddelande på ett kort samt en egen bild på kakan.

Matkassar

Senaste trenden som blir allt mer vanlig är färdigplockade matkassar. Istället för att själv ödsla tid på butiken så hämtar man varje vecka helt enkelt en matkasse på butik(eller får den hemlevererad) till en fast kostnad. Med följer även recept för hur du skall tillaga alla mål mat under veckan. Matkassar erbjuds nu av många olika företag med egna vinklar på konceptet så som dieter, pris och leveransalternativ.

Nattleveranser

Slutligen har vi ett annat intressant fenomen, nattleveranser. En av de första exemplen på detta var nattbutik.se som levererade mat, godis och receptfria läkemedel nattetid. De har dock stängt ner sin butik och arbetar nu med att skala upp konceptet. I Umeå så finns dock nu en onlinebutik med liknande koncept som levererar godis och andra produkter mitt i natten.