Svenskars internetvanor

Internet är ett fenomen som har format dagens samhälle. Det har gått från att bara vara några få användare till att nästan alla i hela världen använder det. Över 90 procent av Sveriges befolkning är uppkopplade och är online flera timmar varje dag. Men vad gör alla dessa människor online då kan man fråga sig? Det är en intressant fråga som är lättast besvarad med statistik.

Runt 90 procent använder datorn för att surfa på internet, 60 procent surfplatta och 70 procent mobil telefon. Majoriteten av internet användarna surfar dagligen och använder i genomsnitt internet 3 timmar per dag. Den vanligaste användningen av internet är att söka fakta. Då internet på mobiler har blivit standard är det väldigt lätt att söka upp fakta och svar på internet. Detta kan förklara det höga svarsresultatet på att just söka fakta. Andra populära internet aktiviteter är att använda sociala medier såsom Facebook samt kolla på videosajten Youtube.

Något som har ändrats genom åren är att fildelning av bland annat musik och film har sjunkit medan streamingtjänster som till exempel Netflix och Spotify som man betalar för har ökat drastiskt. Detta kan bero på att fildelning tidigare blev populärt eftersom att det inte fanns några repeterbara alternativ till det, vilket ändrades när Netflix och Spotify slog igenom.